Blogitekstien tekijänoikeudet säilyvät allekirjoittaneella. Verkkomaailmassa toisten tekstien kopioiminen on erittäin helppoa, muttei kuitenkaan sallittua. Toisten blogikirjoituksia ei saa kopioida myöskään sellaisenaan vailla lähdeviitettä. Jos aijot linkittää tekstini tai blogini muille sivuille, niin ilmoitathan siitä etukäteen, jotta voin varmistua käyttötarkoituksesta. Pitäisin sitä hyvänä tapana.

lauantai 25. helmikuuta 2012

Presentationen på svenska är över!

Arvatkaapa mitä! :)

Ruotsin suullinen esitys on nyt ohitse ja eikä se ollutkaan niin kamalaa, kuin olin ennakkoon odottanut. Itse asiassa, kun kuuntelin perjantaina muiden suullisia esityksiä niin ne olivat helkkarin hyviä ja juuri kukaan ei lukenut suoraan paperista  ja aiheet olivat mielenkiintoisia. Mä oikeasti arvostan niitä, jotka pystyy sujuvasti kertomaan vieraalla kielellä ( ei englannilla) asioita ja jotka eivät lue niitä powerpointin avainkohtia, vaan kertovat lisää siitä itse aiheesta. Meillä  kaikki tekivät niin.

Täällä oli yksi henkilö kommentissaan kyseenalaistanut sen, että tämä meidän (minun) suorittama virkamiesruotsin kurssi on ihan pilipalikurssi... Voin sen sanoa, että tervetuloa itse kommentoimaan, esittämään kysymyksiä ja keskustelemaan ilman mitään papereita ruotsiksi jokaisen esityksen jälkeen:

- kuntarakenneuudistuksista
-hitsausteknologiasta
-taidekasvatuksesta
-sisäisestä motivaatiosta
-kuvan sisällöstä (taide)
-sahausprosessista
-muutosvastarinnasta
-ympäristön tilasta
-ylinopeudesta - rikosoikeudellinen näkökulma
yms...

Tuo vaan osoittaa sen, että vaikka avoimen yliopiston kautta on mahdollisuus suorittaa virkamiesruotsi 3 viikonloppuna (pe-la, ei ole peräkkäisinä viikonloppuina), niin työmäärä itse kurssilla vastaa aivan samaa, kuin kävisi saman kurssin tutkinto-opiskelijoiden kanssa 3-6 kuukauden aikana, joilla on sinä aikana kerran viikossa joko 45min ruotsia tai 90min ruotsia, riippuen siitä, että kuinka pitkälle ajalle kurssi on ripoteltu.

Esimerkiksi, kun jokainen aikuisopiskelija, joka sattuu vielä käymään töissä samaan aikaan, tekee opiskelemansa alaan liittyvän esityksen, niin voitte vain kuvitella miten rankkaa se on ollut. Ja kun tuollaista esitystä ei todellakaan tehdä kokoon nopeasti. Sen voin kertoa, että kaikilla jotka ovat tähän asti esityksen pitäneet, niin on tuo suullinen osio kestänyt sen 20min + keskustelut siihen päälle. Eräs jopa piti tunnin esitelmän ja hän olisi voinut helposti sitä jatkaa, kun se oli niin mielenkiintoista! :)

Väitän, että meidän ryhmän taso on noussut jopa korkeammalle kuin tutkinto-opiskelijoiden keskuudessa, johtuen ihan siitä, jokainen on panostanut tuohon suulliseen esitelmään täysillä ja aiheet ovat olleet todella mielenkiintoisia, vaikka ensiksi ei ole siltä vaikuttanut. Niistä on syntynyt todella mielenkiintoista keskustelua ja jopa luokan hiljaisimmat ovat aktivoituneet ilmaisemaan oman mielipiteensä asiaan. Eli jokainen on parantanut kurssin edetessä omaa suoritustaan todella paljon ja keskustelun ilmapiiri on todella rentoa ja vapautunutta.

Hauskinta ja ehkä samalla huvittavinta omassa esityksessä oli se, että itse oli asettanut riman niin korkealle, että ei oikein uskonut omiin taitoihin. Piti itseään ennakkoon  niin huonona ja aliarvoi omia taitojaan täysin. Opettaja sanoi meille meidän esityksen jälkeen, kun saatiin siitä feedback ja arvosana suullisesta osiosta, että " te tytöt varmaan tähtäsitte siihen neloseen"  ja itsellä kun oli tavoitteena vaan päästä läpi tuosta suullisesta osiosta". Vaikka tuo suullinen esitys tehtiin yhdessä, niin kumpikin sai siitä omasta osiostaan oman arvosanan, ja se riippui ihan siitä sisällöstä mitä oli tuottanut/puhunut ja miten oli spontaanisti vastannut kuuljoiden kysymyksiin ja esittänyt kysymyksiä heille yms.

Sain itse omaksi arvosanaksi vahvan kolmosen ja siellä oli  muutamia kielioppivirheitä, puhenopeus oli  ajoittain liian nopea, vaikka rauhallisesti se puhe alkoi ja joidenkin sanojen ääntämys/painotus oli vääräntyyppinen. Itse olen siis positiivisesti yllättynyt siitä, että osaan "virkamies"ruotsia kolmosen arvoisesti! :D Kuukauden päästä on vuorossa kirjallinen osio, eli siinä on luetun ymmärtäminen (30min) sekä kirjoitelma ( 2 x 45min). Toki sitä ennen on pe-iltana vielä esityksiä kuunneltavana + keskustelut sekä lauantai aamuna on muutamilla vielä esitykset + keskustelut ennen kirjallista tenttiä.

Mä olen ainakin tyytyväinen, että olen nyt puolessa välissä tätä kurssia ja olen selvinnyt tuosta suullisesta osiosta omiin taitoihini nähden erinomaisesti (en olekaan niin huono, kuin ennakkoon kuvittelin), eli huomattavasti paremmin, kuin mitä kuvittelin ennen kurssin alkua. Ruotsinkieli on oikeasti mukavaa ja suurin osatekijä on juuri tuo opettaja, joka on hyvä motivoimaan sekä hän antaa hyvää palautetta ja kertoo, että miten voi parantaa omaa suoritusta yms.

FST:ltä tulee muuten mielenkiintoinen rikossarja ja sitä on kiva katsoa ;)

4 kommenttia:

  1. Ite tykkään just tosta,kun avoimessa ne kurssit on niin intensiiviä, että täytyy vaan painaa duunia. :) Tosi ankeeta yo:lla painaa jotain kurssia 2h viikos tyyliin puol vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni nämä avoimen kurssit on hyvä mahdollisuus meille työssäkäyville ulkopaikkakuntalaisille, samoin kun yliopiston omat etäkurssit. Ainoa seikka on se, että oman alan sanasto ja harjoitukset jäävät vähemmälle ja oman mielenkiinnon varaan. Luulen, että etäopiskelijat yleensäkin ovat motivoituneita ja innokkaita.
      Olen myös sitä mieltä, että yliopisto-opiskeluun kuuluu seminaarit ja harjoitukset, jotka etäopiskelijoille ovat ajankäytöllisesti hankalia. Musta kampus on kiva paikka ja opetus on tärkeetä. Olen kokoaikatyössäkäyvä 2 pienen lapsen äiti, etä- ja tutkinto-opiskelija.

      Poista
  2. Anonyymi: Olet oikeassa juuri tuon suhteen, että oman alan sanasto jää paitsioon, mutta pidän kyllä osaltaan tärkeänä sitä, että jokainen kuitenkin pystyy suullisesti kommunikoimaan oli aihe sitten mikä tahansa. Ilman sitä kommunikaatiota, on vaikea lähteä tuottamaan minkään tyyppistä oman alan suullista/kirjallista tuotosta.

    Vaikka englannin kieli on itselläni todella vahva, niin en sieltäkään kyllä tiedä ulkoa ihan kaikkia lakitermejä, ja nehän tulee eteen vasta sitten, kun joutuu oikeasti niiden kanssa tekemisiin.

    Tosin nuo rikossarjat.. olivat ne sitten ruotsiksi tai suomeksi, niin sieltähän kyllä oppii nopsaan nuo yleisimmät termit, jotka ovat käytössä, mutta jos juurikin haluaa pintaa syvemmälle, niin sitten joutuu ottamaan ihan lakikielen sanakirjan eteensä ja se on mulla vain engalanniksi olemassa. En tiedä, että löytyykö vastaavaa ruotsiksi? En ole ainakaan kirjakaupassa (akateemisessa & suomalaisessa) törmännyt siihen.

    Minäkin tässä innokkaana odottelen ensimmäistä (kandi)seminaaria, joka on vasta toukokuussa, niin pääsee vähän aistimaan, että millaista se on :) Minä kun en ole yhdessäkään sellaisessa aikaisemmin ollut. Ja se opponointi mietityttää jo etukäteen, heh!

    VastaaPoista
  3. Finlexistä löytyy ainakin se Svenskt lagspråk i Finland-käsikirja (linkki etusivulla otsikon alla) ja muita käännöksiä. En tiedä vastaako yhtään sun englannin opusta, mut on avuksi.
    Noi seminaarit on tosi hyviä, eikä niitä opponointeja tarvitse jännittää, ne on toisaalta vaan "muodollisuuksia", mutta toki ne kannattaa tehdä huolella. Sehän näissä opinnoissa on tärkeetä, että oppii sen kriittisen ajattelun ja osaa esittää tarkentavia kysymyksiä. Se on siihen itsenäiseen ajatteluun valmentavaa. Sen vuoksi on kiva joskus käydä mielenkiintoisilla luennoilla ja nähdä muita opiskelutovereita kursseilla. Se kandiseminaari on ihan mukava vaihe opinnoissa.

    Itse aloitan gradun teon syksyllä, pitäisi siihen mennessä saada noita kursseja suoriteltua. Joskus on pakko joustaa omissa vaatimuksissa, opiskelu on vaan osa elämää, eikä niillä tuloksilla lopulta ole merkitystä, tärkeintä on että oppisi ne asiat.
    Mä teen ruotsin kans etäkurssina ja mulle se on ainakin paljon parempi kuin se, että kävisin kaks kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan lyhyillä lähitapaamisilla, jossa ne samat tehtävät tehdään. Onhan siinä ne tentit ja suulliset kokeet sitten siellä erikseen. Harmi vain, että sitä enkun advanced-kurssia pysty nyt suorittamaan etänä.

    VastaaPoista

Jätä asiallinen viesti.